Blog

Formierka do batonów
  • 16 marca, 2020
  • 0 Comment

Formierka do batonów

Formierka do batonów – etapy produkcji, funkcje i opcje regulacji długości

Oprócz szerokiej gamy urządzeń ciśnieniowych oraz instalacji procesowych, w naszej ofercie można znaleźć także maszynę: formierka do batonów (maszyna do formowania batonów). Maszyna ta służy do procesu wytwarzania batonów. Cykl pracy składa się z kilku etapów:

  • Gotowe ciasto nadkłada się na początek przenośnika taśmowego, który przesuwa je pod trzy wałki. Każdy z wałków znajduje się na innej wysokości, aby odpowiednio rozwałkować ciasto.

wałkowanie

  • Maszyna do batonów została wyposażona w dwa układy tnące. Pierwszy z nich składa się z ośmiu noży, które tną ciasto wzdłuż podajnika taśmowego. Drugi zaś odcina ciasto, aby nadać batonom odpowiednią długość. Ilość oraz długość batonów można regulować poprzez demontowanie z maszyny części wałków i noży.

krojenie

 

  • Aby w prosty sposób oddzielić kolejne partie produktu od siebie, formierka do batonów została wyposażona w drugi podajnik taśmowy, który porusza się z większą prędkością w stosunku do poprzedniego, przez co partie batonów są rozdzielane.

rozdzielanie

Formierka do batonów Pro-mill – zalety, automatyzacja i bezpieczeństwo produkcji

Formierka do batonów (maszyna do formowania batonów) produkowana przez Pro-mill dostarczana jest wraz z całym potrzebnym osprzętem elektrycznym i elektronicznym. Automatyzacja maszyny znacznie ułatwia proces produkcyjny. Z poziomu panelu operatorskiego możliwy jest dobór długości batonika. Praca ludzka sprowadza się do nakładania ciasta i zabierania gotowych batonów.

Zalety

Interesująca konstrukcja, prosta obsługa oraz elastyczność w doborze warunków pracy to niewątpliwie wielkie zalety formierki do batonów (maszyny do formowania batonów). Formierka do batonów została wykonana wraz z potrzebną automatyką, aby jak najbardziej usprawnić i ułatwić pracę. Możliwe jest także połączenie formierki do batonów z resztą linii produkcyjnej, np. ich pakowania. Formierka do batonów (maszyna do formowania batonów) posiada kilka grzybów awaryjnych, klapy awaryjne oraz zabudowę układu noży, aby zapewnić maksimum bezpieczeństwa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *